Nesourodé soustavy

Libeň se mění před našima očima, rozrůstá se jako organická hmota složená z mnoha různorodých prvků. Krajina – divoká, uhlazená, průmyslová či obytná, dohromady tvořící svébytný a fragmentarizovaný celek městského ekosystému. Zároveň se tento křehký ekosystém (a jeho činitelé) neustále vyvíjejí. Z divočiny se stává zkultivovaná půda, jež ustupuje činžovním domům, továrnám, kancelářským komplexům a poté zase divočině. Prvky se dostávají z organické hmoty ven a jiné zase dovnitř. Z vinic se stávají továrny a z továren se stávají kanceláře. Pod tlakem architektonických vizí a politických plánů se Libeň jako celek přeměňuje, ale jak je to mezi různými malými i velkými prvky, které se v této organické hmotě nalézají? Na Palmovce se naproti bývalé židovské čtvrti tyčí nové sídlo Metrostavu, ve svazích obklopujících Libeň rostou na ruinách nouzových kolonií zahrádkářské osady. Chceme uchopit tento nekončící proces a zkoumat vztahy mezi jednotlivými prvky této nesourodé soustavy. Lze najít nějaké souvislosti? Jak se obyvatelstvo adaptuje na nově se otevírající kavárny a galerie? Jak se kavárny a galerie adaptují na své okolí? V naší analýze využíváme vědecké i umělecké představivosti, hledáme netušené souvislosti. Součástí čím dál hustší sítě vztahů urbanistického ekosystému se tak stáváme i my, hledající své místo a roli, jež nám v něm náleží, prostřednictvím interdisciplinárního dialogu. 

Výstava je zdarma po předchozí rezervaci na GoOut. Rezervací vstupenky nám pomůžete počítat návštěvnost festivalu a posouvat se dále kupředu. V případě náhlé změny epidemiologických opatření Vás budeme mít rovněž možnost jednoduše kontaktovat. Děkujeme proto za Váš klik na GoOut!

Vernisáž

17. 9. 2021  18.00

Výstava trvá

18. 9. – 17. 10. 2021

Vystavující

Martin Valíček
StonyTellers
Martin Dušek
Josef Havránek
Tatiana-Sofiia Sorokina
Vladyslav Afanasiev

Kurátor

Zai Xu

Místo konání

Galerie SVĚTOVA 1
Světova 1, Praha 8
út–pá & ne, 12–17
http://www.svetova1.cz

Partneři

Fotograf Festival pořádá Fotograf 07 z. s. pod záštitou hlavního města Prahy a Městské části Praha 1 a Ministerstva životního prostředí a za finanční podpory Magistrátu hlavního města Prahy částkou 405 000 Kč, Ministerstva kultury České republiky.

Mediální partneři / Medial partners

Archiv